Beijing, zai jian



Och så sitter man nu här med resefjärilar i magen och småpanik över tanken om man fått med allt.
Imorgon bitti bär det av! Fem veckor med Simpan och det ska bli så himla kul! För en gångs skull har jag på något sätt lyckats att INTE packa min väska till bredden, hur det nu kommer sig. Får man vuxenpoäng för sånt?


Mit campus är just nu som en spökstad med endast jag, husmor och personalen i den lilla kiosken kvar. I kiosken är det urplockat sedan en vecka tillbaka med de tröttaste nudelpaketen som inte blivit uppköpta står i hyllorna.  I tio dagars tid har det varit ett konstant ljud av rullväskor som dras fram på asfalten vart man än går. Folket emigrerar ut till sina familjers städer och byar, och jag är glad att jag inte ska åka tåg.


Jag kommer försöka skriva lite här när jag raggar upp något internetcafé i någon stad i 'nam, så titta gärna förbi lite nu och då :)


Det ovanliga med den här resan är att vi nästan inte planerat någonting. Och jag är en sådan person som gärna vill ha allt planerat i förväg, men den här gången blir det alltså carpe diem som gäller. Och det känns jättehärligt! Det kan ju inte gå fel, så länge jag får vara med min bästis. Men det pirrar ändå till lite i tant Isabels fötter när hon tänker på att vi faktiskt inte bokat, eller ens kollat upp boende på någon utav platserna som vi antagligen kommer åka till.
Nu ska den här tjejen sova, då hon ska upp i ottan imorgon. Gott nytt drakår på er!



China goes Baywatch



Idag lämnade jag in sista uppgiften för BIGC och har numera spring break! Simon hade också sin sista tenta idag så han kom över och vi firade vår frihet med en flaska Great Wall och att läsa på om Vietnams historia. Det där landet är ju värre än Israel-Palestina, med konflikter så gamla att de till och med var gammalt stoff på Jesus tid. Jämför man med vad man läst och sett om andra världskriget i Europa så verkar allt i öst vara tusen gånger råare och mer brutalt. Och då står japsarna för en helt egen klass av tortyr.


//


Idag hittade jag en låt i mitt iTunes-bibliotek som jag blev blixtförälskad i och kände mig som en töntig fjortis som hela dagen satt och lyssnade på en och samma låt, om och om igen. Den var så jäkla bra och jag började googla på artistnamnet.
När Simpan kom berättade jag om min nya kärlek och gick in i detalj på den snygga vändningen från bryggan till rerängen med mera med mera. När jag berättade att låten hette "Nimble Fingered" så säger han lite pafft "men det är ju min gamla engelskalärare. Och det är gympalärarn' som spelar gitarr". Det var alltså därför jag inte hittade nåt på google... Kände mig lite plump och skamsen och när jag sedan försökte lyssna på låten igen såg jag bara en 40-årig estetlärare med skinnväst och hästsvans framför mig. Och en kille med röd träningsoverall och gitarr i bakgrunden. Nej, nu var det inte alls samma sak. Jag blev deppad. Men nu, några timmar och flera lyssningar senare har jag ändå lyckats med att omvandla läraren i mitt huvud till en någorlunda het lärare à la Kurt Cobain som fyrtioåring men inte lika knarkig. Killen i träningsoverall får jag dock inte bort, men han får väl vara kvar och se lite indie ut istället.


//


Med strand och bad i tankarna när jag satt och surfade (hehe) snubblade jag över den här artikeln.
Bra att de manliga tränarna är klädda i militärmönstrade byxor och hatt. Så tjejerna vet vem som bestämmer menar jag.


Kanske ska inviga den här "dansen" till nästa midsommar? Byt ut midsommarstången mot en man bara :)

Nattinatti!

I Sverige har alla män skägg och långt hår


Idag lyckades Simon lura en stackars kines att dessa herrar var hans släktingar. Hennes min måste ha varit oslagbar. "ååh. eh. De ser trevliga ut." "Javisst. Han i vänstra hörnet är min pappa"

(Efter ett tag sa han att han bara skojade)

Apelsinschitzofreni



Apelsiner alltså. Folk fullkomligt älskar dessa orangea ting. I med dem i sallader, fruktsallader, risotto, potatissallad, kyckling, på pizza, ja de ska finnas överallt! Det är ju så fräscht och bryter av en vanlig matträtt med en trevlig liten energikick. Och så har den ju så fin färg! Ayaaaa jag klarar inte av dem. Kanske är jag omedvetet traumatiserad från barnhemmet då min kära mor älskar allt som har med citrus att göra. Apelsinjuice utan fruktkött- fine, men en fruktsallad med 90% apelsin- not so much. Ändå är det jag som sitter med nyinköpta apelsiner placerade i en stor påse bredvid mig. Jag ska bli av med denna näringslösa och trötta kropp och fylla den med vitaminer och i brist på fruktkreativitet köpte jag de som jag vet innehåller massa C-vitamin. Jag har kommit en halv apelsin på två timmar. De andra klyftorna liksom stirrar på mig i sin lilla, bruna ikeaskål. "Ååh kom och ät mig. Jag är så färgglad och frääsch!" säger de till mig, men jag låter mig inte luras av deras yttre. En bit av skal eller för tjock bit av det vita och man går runt med en apelsintvålssmak i munnen för resten av dagen. Så basically lider jag av apelsinschitzofreni. Jag köper dem för att jag ska äta dem och blir glad över att jag är så vuxen som köper frukt åt mig själv, men så fort de hamnar i mitt hem blir de min fiende. Oh Lord. Jag ska väl vara glad över att jag inte har större problem än så här en måndag morgon. Men de stirrar så...


Min kamera har fått för sig att ta bilder som ser ut som oljemålningar

Min blogg lever i framtiden

Min blogg har blivit futuristisk då den av egen vilja lyckats avspegla layouten från hur det ser ut i mitt rum. Allt är huller om buller, saker är där de inte ska vara, fel saker tar upp plats på fel ställen och vissa saker har bara försvunnit. Jag ursäktar för detta och ska snarast möjligt ta tag i saken och städa mitt rum. Trevlig söndag på er förresten!

(>_<)



Gud så uttråkad jag är. Timmarna bara segar sig fram och jag vill bara att det ska vara en vecka framåt nu, så jag kan börja packa ner bikinis o flip flops. Känner mig smått patetisk som håller mig inne på rummet hela dygnet, förutom när jag ska ut och köpa något i kiosken bredvid mitt hus. Husmor måste tycka jag är någon form av Miss Lebowski som två gånger per dag går ut i mina fula uggs, håret på sniskan o samma gråa kofta, bara för att två minuter senare komma tillbaka med några kycklingwraps och tre paket kex i famnen.

Men snart, Isabel. Snart ser du ljuset i den tråkiga tunneln. Misströsta inte.


Wing man


Så har man äntligen bokat hembiljett från Ho chi minh. Krävdes fem timmar, skrik, slag i bordet och gråtande i simons telefon, men nu är det äntligen avklarat! Internet här är lika snabbt som en snigel som går baklänges och när man äntligen tror att man ska få fylla i passnummer o sånt så får snigeln för sig att krypa in i sitt skal och stänga av allt. Tror jag fått börja om minst tio gånger idag.

Det går någon form av virus bland LiU-svenskarna just nu. Jag känner mig som en urpressad bruna bönorkorv och Simon och Åsa har tydligen varit så utmattade att de sovit halva dagen idag. Av erfarenhet hos ingenjörsdelen av min egen familj så är det något allvarligt fel om en ingenjör (blivande räknas också), under tentaperiod, sover sex timmar mitt på dagen. Jag vågar inte ens åka dit med risk för att bli smittad. Är de så utmattade lär väl jag förvandlas till en sengångare med narkolepsi. Och det vill vi ju inte, såhär en vecka kvar innan Hanoi. Så jag stannar i mitt lilla stökiga rum och gör läxor och lyssnar på en flummig John Lennon som tycker om att sjunga om sig själv och sin tjej.

//

Att ha en blond, lång och blåögd pojkvän i Kina ger en ett något annorlunda perspektiv på förhållandet. Hade jag fått lika många blickar och smickrande kommentarer från söta killar som Simon får från flickor hade mitt ego nog varit ganska stort och odrägligt. Simons ego blir istället rosig om kinderna och generad. Jag vet inte hur många gånger som jag hjälpt honom med vad han ska svara på alla beundrarsms han får. Idag fick han till exempel "Love you. Miss you so much!". Rakt på sak i alla fall. Jag kan i många fall känna igen mig i flera av de här fnittriga tjejerna från hur jag själv var mot killar jag varit kär i. Skillnaden är väl att jag betedde mig så när jag gick på låg- och mellanstadiet. Dessa tjejer är universitetsstudenter. Jag kommer ihåg hur det var i Shenzhen för några år sedan, och jag försökte skaffa mig lite tjejkompisar på Simons skola. Efter ett tag hade jag en drös av tjejer att snacka med, men jag insåg snabbt att det inte var mig de var intresserade av. Alla samtal bestod av utfrågning om Simons kläder, hur lång han är, om han har blåa eller grågröna ögon, var han klippt sig och om jag kunde hälsa från dem till honom. Varje svar ledde till hysteriskt fnitter och rosa kinder. När de såg att han en dag sparat ut till skägg trodde jag de skulle svimma.

Hade jag inte vetat att han bara har ögon för mig hade han nog legat bra risigt till :)
U wish, chinese girl.

Ordning och reda, löning på fredag



Oj vad ordentlig jag har varit denna vecka. Har kunnat pricka av minst sju stora saker på min "att göra innan vietnam"-lista. Fast nu när jag tänker efter så började veckan med en väldans trevlig lunch med Claire, som sedan övergick till barhäng på minst fem olika barer runt om i de västerländska kvarteren. Efter den dagen blev det givet maraton av Ally Mcbeal hela tisdagen. Hade glömt hur bra den serien är! Så. Onsdag och torsdag har i alla fall varit sjukt effektiva. När man tittar på mig så typ sitter jag och googlar "nail art" eller kollar på Ice Age för hundrade gången, men när ingen ser är jag effektiv som satan och vips var halva att göra-listan avklarad. Ibland vet jag inte riktigt själv hur jag gör.

Nyår var konstigt men trevligt. Jag och Simona gick iväg på en brasiliansk buffé som hade rykte om sig att vara bra. Bara orden "brasiliansk buffé" gör ju att det dyker upp små röda varningsflaggor i skallen på en. Speciellt sedan Simon blev kalaaaassjuk efter att ha ätit musslor på en sådan i Shenzhen ("men ska du verkligen äta skaldjur på buffé?" "jaaaaaa, herreguu va fjantig du e. Vi är ju vid kusten, här är allt färskt jue!" Tre timmar senare insåg han att allt kanske inte är så färskt, trots att man är vid kusten). I alla fall. Bestämda över att vi inte skulle äta skaldjur den kvällen klampade vi in på en överfylld restaurang. Vi blev ganska snabbt medvetna om att uttrycket "populär restaurang" inte behöver betyda "trevligt ställe att gå till". Kineserna var överallt, mat låg överallt. Det var plasttallrikar, plastmuggar, plastpinnar och en himla massa kinesmat. Något brasiliansk sågs inte till på hela kvällen. Tårtbitar blandades med kycklingklubbor, sushi, dumplings och gristarmar på männens tallrikar. Tjocka barn sprang flåsandes fram och tillbaka mellan borden och buffén. Stora sällskap på 10-20 män satt och drack kinesisk starksprit ur tvålitersflaskor och att döma av deras intensivt röda ansiktsfärg hade de suttit där länge. Alla gastar och slafsar med mat hängande ur mungiporna samtidigt som servitriserna skriker ut kvällens specialerbjudanden i de sprängda högtalarna. Jag hade svårt att höra mina egna tankar, än mindre vad Simon pratade om. Vart jag än tittade var varenda utrymme fyllt av människor som hade lika mycket hyfs som de i Sunes Jul när han går på julbord. Till detta hade jag ett soundtrack av skrik, smackande och hysteriska servitriser i lidande högtalare. Till slut klarade jag inte av det längre utan tittade panikartat på Simon och skrek för full hals "ta mig härifrån!" Det gjorde han.

När vi kom tillbaka till huset han bor i lyckades jag smita igenom entrédörren utan att skriva in mig i boken. Varje gång man kommer på besök måste man skriva in sig i boken. Namn, passnr, nationalitet, vem man ska träffa, rumsnr och när man kom dit. Och när man går därifrån. Man måste i och med detta också lämna in någon form av pant som man sedan får hämta ut när man skriver ut sig. Många gånger har jag försökt smita förbi vakterna som liksom hökar sitter vid boken och även kontrollerar hela husets kameror. Kamerorna finns överallt förutom inne på rummen och i trapphuset. Man skulle kunna göra ett otroligt roligt videomontage med mig för varje gång jag försökt ta mig förbi obemärkt. Solglasögon, olika mössor, munskydd, låtsas vara kompis med pakistaniern som går in samtidigt. Ja, till ock med peruk har jag haft på, men det har alltid slutat med att någon vakt springer efter mig och säger åt mig att skriva in mig. "jahaa. oj då. Jag glömde visst, heehe" får man då säga och med tunga steg gå tillbaka till den fula boken. Anledningen till att jag inte vill skriva in mig är förstås så att jag ska kunna sova över i Simons rum. En gång i början av terminen lyckades vi med det, men jag har aldrig sovit så dåligt som jag gjorde den natten. You see, alla vakterna har nämligen sitt sovrum i rummet mittemot Simons, och väggarna är lövtunna. Snacka om lejonets kula... Och efter den natten fick vi en skarp tillsägelse av en av vakterna och hot om att slänga ut Simon. MEN! Denna kväll slank jag in, men jag vågade inte andas ut förrän efter elva. Då borde det vara lugnt. Kommer de efter mig så kommer de med en gång. Nu kunde jag ändå inte åka hem till mig då de stänger mitt dormitory klockan 23. En halvtimme innan tolvslaget ringer jag mamman och simon går ut i korridoren. Vem möter han inte där om inte en av vakterna? "Har hon gått?" frågar han. Simon svarar att jag hade det och vakten går in i sitt sovrum där de andra vakterna sitter och pratar. "Han säger att hon har gått" säger han till de andra som ger honom en allvarlig blick och ett kort "mycket bra" till svar. Slutsats: Trots att jag inte skrev in mig eller att de sprang efter mig så har de ändå vetat om att jag var där. Det obehagliga är ju att vakterna sinsemellan pratat om mig och sagt att de måste se till att jag är ute efter tolv. Är det en sak jag lärt mig om det här landet så är det att var du än går är du alltid bevakad. Alltid.

Nu ska jag börja krypa mot sängen med mitt oljedrypande hår. Har tjofsat in en halv liter laxermedel i håret som tydligen ska vara jäääääättebra och ge en världens längsta man efter typ två veckor. Jag vet inte jag, men nu sitter jag i alla fall här med det där drakslemmet på skalpen.


Nattinatt och trevlig trettondagsafton!


RSS 2.0