Shooting for the stars

Hej allesammans!
Haha den här dagen har varit jättekonstig. Fick ett mess i måndags utav en av mina lärare där det stod att någon tv-kanal skulle komma till campus där de skulle spela in auditions för de som ville delta. Detta skulle ske kl 10 idag. Jag snackade lite med min kompis om detta, och hon sken upp och sa att det antagligen är för Spring Festival 2012. Åh, tänkte jag, och kom på att jag är i Vietnam då, och sen tänkte jag inte mer på det. Jag hade dessutom lektion kl 10.
Efter lektionen ringer en annan av mina lärare och låter lite halvt anfådd. "Isabel, var är du?! Du måste komma hit, ja ja ja! Det är tv här som vill filma dig!". Jag förklarade lugnt för honom att jag redan visste att de var där men att jag inte skulle vara med, då jag ändå inte kan vara med sen osv. "Va? Va snackar du om?! Det är inte då det spelas in. Kom nu!". När jag kommer dit är det självaste CCTV som är där. För de som inte vet, är CCTV Kinas motsvarighet till SVT. Med andra ord JÄTTESTORT med tanke på att de ändå är 1 miljard i det här landet...
Jag pratar lite med den söta programledaren som säger att hemsidan där mitt klipp kommer läggas upp har 80 miljoner användare världen över. Jo tjena, jag blev inte ett dugg nervös. Vad sjutton ska jag sjunga då? Nåt som kineserna gillar... Kan ingen kinesisk låt förutom en halv vers av Zhongguo Xin. Det duger inte. Jaha, engelsk låt är också ok? Ah! Big big girl med Emilia är jättestor här i Kina. ALLA kineser kan den låten. Och Emilia är ju till på köpet svensk! Den tar jag! Haha. Efter att jag sjungit klart står min manliga lärare med tårar i ögonen och klappar hysteriskt vid sidan av kameran. "ååååååh va bra! Jättebra!" Tilläggas bör att han är 1.60 lång och inte väger mer än 50 kilo. Kände mig nästan som en trotsig tonåring som hade sin pinsamma morsa vid sidan av scenen.. haha, nej han var jättesöt. Men när de stängt av kameran börjar teamet mumla med varann och pekar på mig. Sedan kommer den kedjerökande kameramannen fram och säger att de vill knäppa några bilder med mig. Jag posar på à la china style och min lärare klappar händerna. Sedan säger de att jag ska vara med i en tv-show om några veckor, med kostymer och iscensättning och hela paketet. Är heltaggad och känner mig i lite chock, om man nu kan vara det samtidigt. Meja, släng dig i väggen, här kommer jag!
Feg som jag är vågar jag inte lägga upp länken. Klippet lades upp nu ikväll.

Kontaktperson: Isabel Johannesson alias 永梅

Har agerat studievägledare idag. Älskar min studievägledare på LiU, som verkar förstå vad jag har att göra med för kontorsfolk här. Kanske inte minst för att själv varit i kontakt med dem. Dagens uppgift var att försöka få in min bästa kompis här till nästa termins kurser i Sverige trots att ansökningstiden gått ut. Finns tydligen fler än jag som missar registeringstider :) Efter mycket om och men blev det istället att hon får komma till Norrpan i höst istället. Hennes största oro över att vara där på hösten är de hemska ryktena om den mörka vintern. "Kan en kines överleva i ett land där det är ständig natt?" frågade hon mig. Hon är så söt. Men det är faktiskt lika mörkt här som där.
Nu kommer det istället två andra kineser och livar upp (?) Norrpan i vår. Har inte träffat dem och vet inte om det är tjejer/killar. Jag hoppas dock innerligt de kommer trivas i lilla staden, och att gdkarna är snälla mot dem ;) Känns roligt också att veta att det till viss del är min förtjänst att två personer härifrån ska få åka och bo i Sverige ett tag.
Har förresten sett att många, precis som i Sverige, hoppar över vissa brunnar som om de gav otur med sig. Kommer jag ihåg rätt tror jag tecknet står för "ånga". Gör mig alltid lite glad när jag här ser kaxiga tonårstjejer hoppa över brunnar och tänker att vi kanske inte är så olika ändå.

Ha en fortsatt härlig dag, fina ni!

Gammal kärlek rostar aldrig

Då Spotify inte funkar i min del av stan har jag varit tvungen att gå tillbaka till iTunes. Nostalgitripp, javisst!
Har till exempel lyssnat på Beatles hela dagen idag, och boy vilka härliga känslor som kommer tillbaka. Och visst sitter texterna kvar i ryggmärgen. Min extas över låten Why Don't We Do It In The Road, med tillhörande sång av Isabel ledde till baskrig med grannen.
Hoppas förresten ni gillar min bloggs nya utseende! Lite utav css-koderna fanns tydligen kvar i huvudet ;) Har dock lite smågrejer kvar som ska göras...
Tog med mig kameran när jag skulle gå och handla lunch i skolans kantin idag.


Utanför hade de någon form av lotteri där man kunde vinna någon liten sak om man hängde upp en önskan som man skrivit ned på en post it-lapp i ett träd.

Första advent

Ni anar inte hur avundsjuk jag är på er som äter lussebullar och dricker glögg idag. Tror att första hemlängtan slagit till. Här är det inte mycket mys och julstämning. Tvärtom. De har startat ett nytt byggområde precis utanför mitt fönster igen. Brroaaam bram braaaaAaAm låter det dagarna i ända.
Försöker tänka bort att jag är i ett land som helt saknar julkänsla genom att spela julmusik och tända ljus. Blir ganska trevligt i mitt lilla rum. Men en lussebulle skulle ju inte sitta fel...

Portabel blogg

Nu har ja skaffat appen så ja kan skriva när jag sitter på tunnelbanan, vilket jag gör precis nu. Är på väg o möta Simon för att sen checka in på finhotell för att fira våra tre år.

Försöker lyssna in mig på Sydkoreas radiotopplista. Viss koreansk och japansk musik kan vara riktigt bra, men mainstreamgenren är ju pinsamt dålig. Massa pojkband som försöker sig på att rapa o refrängen är så falsk att man nästan svimmar. Tjejernas låtar är inte bättre de, förutom att de står över rapen. Är som att ta en dålig Britney-låt och på nåt sätt lyckas göra den ännu mer intetsägande.

Nu är jag framme! Trevlig lördag på er!


Äppelvinäger

Jag kan inte få nog av det! Är som att dricka saft! Jag började med det för att få nån annan smak än vattensmak, då vatten det är det enda jag dricker, men nu är jag som besatt. Dricker det hela tiden. Inser dock att det ser lite skumt ut när jag sitter med en vattenflaska med ljusgult vatten i på lektionen...
Ikväll ska jag iväg till nördarnas campus uppe i norr o äta middag med två svenskar och några tyskar. Ska bli trevligt, även om jag börjar tröttna ganska rejält på den tunnelbanesträckan. 23 stationer, och alla är lika tråkiga. Börjar inse att sthlms tbana är ganska fin ändå. Iaf den gröna linjen, som för det mesta går ovanpå mark. Här ser alla stationer kommunistiskt korrekta och tråkiga ut. Jag har dock blivit världsmästare på trängsel- och skaffa sittplatsteknik. Jag är som ett spjut. Inget eller ingen hinner före. Isabel ska sitta!
Ha en trevlig helg allesammans!
De har faktiskt personal som puttar in folk i vagnarna i Beijing oxå.

Hierarki i lärarbussen och ung, kinesisk kärlek

Nu är jag här igen!

Jag bor på ett av skolans två campus. Vissa av mina kurser är på det andra campuset, vilket gör att jag att jag måste ta en buss dit. Första gången jag skulle dit hade jag ingen aning om det var en vanlig kommunal buss eller campusbuss jag skulle ta, men frågade mig fram med hjälp av lärare och chaufförer liknande de sju dvärgarna. De kastade in mig i en svart minibuss. Efter den dagen har jag alltid åkt med den svarta minibussen och lärt känna de mysiga chaufförerna som alltid lyssnar på radioteater på högsta volym, trots att, eller kanske just för att tre av fyra högtalare är sprängda. Jag tycker om dem, de tycker om mig. Annat är det med lärarna som åker i samma buss. För det är just vad den svarta minibussen är- en buss för lärare och enbart lärare att ta sig mellan campusen. Vad jag gör där vågar de inte fråga, men jisses vilka blickar man får. Låt oss säga att det inte bara är svenskar som är för skraja för att våga säga något till någon de inte känner, men putta till en eller ge sura blickar är de precis lika bra på. Jag har tom flera gånger fått dörren igenskuten rakt framför näsan på mig, trots att de ser att jag oxå är på väg att hoppa ut/in. Knepigt det där. Men vad ska man göra? Den är ju jättesmidig och det finns ju plats..? Det är faktiskt ganska underhållande att åka de där tio minuterna fram och tillbaka, dels genom att se hur sura och upprörda lärarna (främst de kvinnliga faktiskt) blir. Vissa dagar är det bara kvinnor, förutom chauffören, i bussen, och då är det ett himla kackel, men så fort det kommer in en manlig lärare är alla som små fromma lamm och oavsett var han sitter i bussen är det alltid han/ männen som kliver av först. Åh så fånigt det ser ut när vuxna kvinnor sitter och vrider och vänder på sig för att mannen som sitter längst in, längst bak ska få komma ut före dem. Männen måste tycka det känns ganska fånigt oxå…

 

Jag kollade igenom mina tidigare inlägg, och insåg att jag nästan bara berättar de dåliga/ konstiga sakerna som händer här. Visserligen händer det mkt irriterande saker, men många roliga saker händer ju oxå såklart! Som tex när jag o min kompis hade varit inne på mitt rum o snackat lite o så, o hon när hon ska ställa sig upp för att gå går hon rakt in i min säng. Det såg ju jätteroligt ut och jag börjar såklart skratta. Hon blir så generad att hon bara fumlar efter sina grejer och springer ut därifrån. Hehe.

 

Förra gången jag var i Kina hade jag ett annat sätt att se på kineser. Nu, när jag ändå lever själv med dem varje dag så inser jag att jag haft delvis fel om dem. Såklart. Jag har lyckats få flera kinesiska kompisar, varav många faktiskt är just så som jag trodde om kineser innan jag lärt känna några ordentligt. Att de är väldigt olika från västerländska ungdomar. kan jag säga så? Är jag fortfarande ungdom? Boy, kände jag mig just gammal som ens tänkte så..? (>_<) Men många utav mina kompisar är ändå ganska mkt som jag själv, på ytan i alla fall. Sedan när det gäller att prata relationer är ju ett kapitel för sig, då de inte kan annat än ha en olik relation från västerländska, unga par. Det är som att de varje gång de ses är på deras första dejt, bara att nervositeten minskar. Eftersom de inte får hänga på varandras rum, plus att de har fem rumskamrater, så gör de alltid saker ute. De kan aldrig bara hänga, kolla på en film i soffan eller laga mat tillsammans… De kan kolla film, men då gör de det på datorn i ett övergivet klassrum. Om det inte är låst förstås. Och att visa sin kärlek gör man aldrig inför andra. Knappt hålla handen. Som när jag var ute o shoppade med en kompis, hennes pojkvän och killens syster. De sa knappt ett ord till varandra, inte ens en snäll blick på hela dagen, som om de knappt kände varandra.

Sen är det klart man ser par hålla om varandra och hångla osv, men väldigt, väldigt sällan.

 

I min korridor, där inga kineser får bo, är det inte riktigt samma regler som för kineserna. Hos dem får en kille inte ens gå in i huset där tjejerna bor. Husmor som har hand om min korridor blir därför lite obekväm och nervös de få gånger simon kommer och hälsar på. Igår tex kom han över vid nio på morgonen. Någon gång under dagen knackade det på dörren och en man börjar lite nervöst mumla för sig själv om nåt med dörren, tittar en lång stund på simon som öppnat, tittar på dörren och säger "bra" och går därifrån. Om jag känner min husmor rätt så hade hon sin familj över, vilket hon alltid brukar ha, o hon ville att mannen skulle få se hur rum nr 113s pojkvän såg ut. När han fått se honom var han nöjd och sa "bra", och så var resten av den dagens samtalsämne klart. :) Min långa, blonda, blåögda man. Han är hett ämne för många kineser. Tur att han bara har ögon för mig ;)

 

 

 

 

 

Mamis kinesiska födelsedag!

 

 

iSwap Faces m mor o far. Hahahaha!

 

 

Har köpt mig en ny kappa på nätet, som jag fick idag. Den är så himla fin! Tom billigare på nätet än vad den var när jag försökte pruta på marknaden.

 

 

Vi trodde vi var smarta som tog trapporna istället för hissen, men tji fick vi då vi hamnade i en labyrint som aldrig tycktes ta slut i varuhusets källare. Creepy much?

 

 

När vi kom hem på kvällen blev simon väldigt sentimental när han började berätta om filmen The Cove som handlar om hur man behandlar delfiner i Japan. "we gotta do something!"

 

 

Frukost på IKEA!

 

Åsa på shoppinghumör på IKEA

 

 

 

 



Här var det tomt

Oj oj oj. Så dålig på att blogga som jag varit de senaste veckorna trodde jag ju aldrig att jag skulle vara!
Livet kom väl emellan...
Det som hänt sen sist är i stora drag:
* Härlig men kall resa till Inre Mongoliet, som för sex av nio av oss slutade med en rejäl matförgiftning. Självklart var norrlänningen Åsa och polacken Simon två av de tre som klarade sig. Stålmagar de där två... Men jag var glad för det, då de gav mig medlidande och imodium :)
* Resa till Taishan med lärare och tre utbytesstudenter. Gick upp för berget, medan de andra åkte linbana. Är man svensk åker man banne mig ingen linbana... Men var bra trött uppe på toppen. De andra hade ju stått och väntat på mig i flera timmar, så de tyckte att det var lagom att jag fick titta på utsikten i tio minuter för att sen ta sig ner igen. Det tyckte inte jag, så jag sprang iväg och kom inte tillbaka förrän efter en timme. Jag hade ju inte gått upp för berget för att stå på toppen i tio minuter. Dessutom hade jag ju burit deras vatten på fem liter som de tyckte att jag kunde ta, eftersom jag hade en så bra ryggsäck. Jag tyckte väl att de kunde ha stått ganska bra på linbanans golv, men jaha, det blir väl mer utmaning så...
* Spelat in en reklamfilm för en dyr hot potrestaurang som ska visas i USA. Tio timmar tog det, och jag kommer nog inte äta mer hot pot på det här året.
* Firat halloween på ett gigantiskt ställe med 2000 pers utklädda till gud vet vad. Själv var jag blond för en kväll ;)
* Haft mamman o pappan på besök! De kom hit i fredags och vi har haft riktigt trevliga dagar med grattis i efterskottsfirande för mamma och roomservice i morgonrockar (inte personalen då alltså) på hotellet :)
Nu har de åkt iväg till Japan för att hänga lite där, men sen kommer de tillbaka i tre dagar på söndag :)
* Pluggat så det står härliga till. Alla läxor kom liksom på en gång. Ska vara med i en internationell designtävling oxå som jag måste börja finurla på...
Nu sitter jag i ett studentrum med blått ljusrörslyse och en ryss som spelar WoW på högsta volym. Han har dessutom Basshunter på högsta volym, vilket dånar in i mina öron då jag inte har några hörlurar. Känns lagom charmigt.
Pussokram

RSS 2.0